Sommarkampanjen Ligg lugnt

Under sommaren 2015 genomfördes informationskampanjen Ligg lugnt på tre flygplatser i Adlonregionen: Skavsta, Linköping och Växjö. Syftet var att öka medvetenheten hos 20–30-åringar som under sommaren skulle resa utomlands och sätta fokus på de ökade riskerna att drabbas av könssjukdomar under semestern. Under 2014 drabbades nästan 38 000 svenskar av klamydia, gonorré eller hiv, många under sin semesterresa på sommaren då de tänjer på gränserna och därmed utsätter sig för större risker. Syftet var också att få fler att förstå att det bästa sättet att skydda sig mot hiv och STI är att själv ta ansvar för sin hälsa, skydda sig med kondom samt att testa sig om en är orolig. Kampanjmaterial fanns även på olika mottagningar runtom i Adlonregionen.

Kampanjen nådde ut betydligt bredare än vad Adlon hade förväntat sig. Det blev en internationell spridning av kampanjen. Totalt ökade hiv- och STI/tester med 5,1% i Adlonregionen under kampanjperioden jämfört med samma period 2014. Det är dock svårt att påvisa hur stor del kampanjen har bidragit till.

Hur är det att drabbas av hiv eller klamydia?

Hur känns det när man får veta att man har en könssjukdom? Och hur tänker man kring sin situation? Vi har pratat med några och det här är deras berättelser, hämtade från verkligheten. Läs om hur de lever och tänker.

Berättelsen om Glenn

”Väldigt många vet väldigt lite.”

Det här är den sanna berättelsen om Glenn. En 21-årig kille från en mellanstor svensk stad som våren 2013 upptäckte att han hade hiv.

Det är fredagskväll i Stockholm och vi träffar Glenn och hans kompis på ett café på Södermalm. Glenn har just klivit av tåget och kommer direkt från jobbet som hantverkare. 

Hur var livet innan du blev smittad?

 – Jag var nog som många andra i min ålder. Var ute ofta och bytte partner nästan varje kväll. Jag brydde mig inte om att skydda mig. Tänkte att det kommer inte att hända mig. När jag fick klamydia fick jag en 10 dagars kur med antibiotika, sedan var det över och jag var ute igen.

 När upptäckte du att du var smittad?

 – Det var en vanlig arbetsvecka och jag var på jobbet när jag började känna mig hängig. Åkte hem och pappa hjälpte mig att ta tempen i armvecket. Vi upptäckte att jag hade hög feber, men jag tänkte, att det går väl över. Kände mig fortfarande hängig efter några dagar och när vi tog febern igen var den över 40 grader. Då åkte vi in till akuten och där tog de massvis med prover. De testade allt från gonorré till klamydia och tills sist sa man att man ville ta ett hiv-test. Efter en stund kom sköterskan in igen och sa att de behövde ta fler prover. Efter det fick jag åka hem.

Glenn kallades tillbaka efter några dagar och fick då beskedet att han testat positivt för hiv.

– Det första jag tänkte var att det var tur att det inte var hepatit eller diabetes.

Testet visade att Glenn var relativt nysmittad, vilket innebar att man bättre kunde hjälpa honom med medicineringen. Glenn är bisexuell och när han tänker efter vem som kan ha smittat honom, tror han att han smittats via sex av en tjej eftersom han oftast haft oskyddat sex med tjejer.

– Det är ju skönare utan kondom, fast med killar har jag alltid använt kondom.

Hur mår du i dag?

– I dag mår jag bra. Jag har en skräddarsydd behandling, utprovad efter mitt blod som innebär att jag måste ta tre tabletter på exakt samma tidpunkt varje dag. Var tredje månad måste jag lämna blodprover för att kontrollera att inte virusmängden i blodet stiger. Det handlar om att hålla viruset på en så låg nivå som möjligt.

Glenn är inte ute lika mycket längre. Han gillar mer att ta det lugnt hemma. Han har börjat umgås med en tjej på nätet. De mailar och chattar mycket och efter några månader så börjar det bli dags för att ses. Glenn är lite orolig för att berätta om sin infektion för henne.

– Men jag vill ju träffa någon. Alla behöver ju ha någon att älska.

Många tror att de kan se på någon om den har en könssjukdom. Om man ser snygg och prydlig ut är man nog inte någon som har en könssjukdom. Men vem som helst kan bära på en könsjukdom utan att veta om det. Och risken finns alltid att du smittar eller kan bli smittad när du har oskyddat sex. Många som fick hiv, klamydia och gonorré förra året fick det på sommaren under sin semesterresa utomlands.

Att Glenn mår så bra som han gör beror bland annat på att man upptäckte hans infektion tidigt. Men livet kommer aldrig att bli detsamma. Han måste varje dag äta sina tabletter, lämna blodprov regelbundet och alltid använda kondom om han har sex.

– Om jag ska ge ett råd till andra skulle det vara att skydda dig själv. Det är bara du som kan ta ansvar för din hälsa och kropp. Jag tycker också att man ska lära sig mer om olika könssjukdomar. I dag är det väldigt många som vet väldigt lite. Och använd kondom om du har sex med en ny partner så att du skyddar dig.

Vad är du mest rädd för?

– Min fasa är att det ska komma ut att jag har hiv. Det jag är allra mest rädd för är att förlora jobbet. Jag har en tjejkompis som har hiv och hon har jättesvårt att få jobb. När jag väljer att berätta det, vill jag bestämma hur, när och för vem det ska bli.

Hur ser du på framtiden?

– Förr tänkte jag inte så mycket på framtiden, det gör jag mer i dag. Jag hoppas att fler i framtiden vågar berätta att de är smittade.

Berättelsen om Anna

”Jag kunde inte tro att det var sant. Klamydia? Jag?”           

Anna gick ut en kväll tillsammans med några kompisar. Det hon inte visste var att hon den kvällen skulle träffa en kille och att hon efter några veckor skulle upptäcka att hon hade fått en klamydiainfektion.

Hur märkte du att du hade en infektion?

– Jag var 21 år och hade precis träffat en ny kille. Vi sågs en kväll på en bar och sedan gick vi hem till honom. Vi låg med varandra, utan kondom. Efter några veckor kände jag att det gjorde ont när jag kissade. Jag fattade inte vad det var, men tänkte att jag kanske hade blivit smittad av något på en offentlig toalett. Jag försökte skylla på allt, men jag kunde inte släppa tanken på kvällen med den där killen.

Vad gjorde du när du ville testa dig?

– Efter att ha pratat länge med mina kompisar gick jag till sist till ungdomsmottagningen och lämnade ett urinprov. Jag kunde inte tro att det var sant när jag fick beskedet. Klamydia? Jag? Barnmorskan jag pratade med var jätteschysst och sa att jag skulle få tabletter och att det sedan skulle gå över. Hon sa också att jag inte fick ha oskyddad sex under tiden som jag åt medicinen.

Vad var det värsta?

– Det gick bra att ta medicinen, men det värsta var att jag var tvungen att berätta för killen jag legat med. Han verkade helt oförstående när jag sa att jag trodde att han också kunde ha klamydia. Han tittade lite konstigt på mig och mumlade något om att han skulle gå och testa sig.  Sedan började jag tänka på att jag kunde ha fått fler könssjukdomar. Har man fått en kan man väl ha fler. Därför gick jag tillbaka till ungdomsmottagningen och bad att även få testa mig för gonorré och hiv. Som tur var visade testerna att jag inte hade någon annan könssjukdom.

Hur känner du dig nu efteråt?

– Efteråt känner jag mig först lite smutsig på något sätt. Det är ju något ofräscht med att ha en könssjukdom. Samtidigt känns det skönt att veta så att man kan få hjälp och bli botad.  Efter att jag pratade med barnmorskan igen förstod jag hur vanligt det var med klamydia så nu känner jag mig inte smutsig längre.

Jag blev också lite orolig för följderna. Jag hade hört att klamydia i värsta fall kunde leda till att man som tjej blir steril. Och det vore ju jättehemskt. Man vill ju verkligen kunna skaffa barn om man vill i framtiden, även om jag nu tänker att jag inte vill det.  

Anna har nu en ny pojkvän och hon vet inte om hon ska våga berätta för honom att hon har haft klamydia. Hon är orolig för att han ska tro att hon har legat runt och därför kanske inte vilja vara med henne längre. Trots att hon blev smittad utan att veta om att killen hon låg med hade en könssjukdom. I framtiden vill hon slippa tänka på det här med könssjukdomar och riskerna. Därför tänker hon använda kondom om hon träffar någon ny.

– Man kan aldrig skylla på någon annan om man blir smittad. Det är jätteviktigt att själv ta ansvar för sin hälsa, säger Anna.